Laktozė yra pieno cukrus, angliavandenis, jo gausu šviežiame piene ir jo produktuose.
Daugelis žmonių netoleruoja pieno, nes jų organizme trūksta laktazės, fermento skaldančio laktozę. Šio fermento trūkumas gali būti įgimtas arba atsirasti po įvairių žarnyno susirgimų. Kuo žmogus vyresnis, tuo didesnė tikimybė, jog jis netoleruos laktozės. Lietuvoje laktozės netoleruoja apie 30% gyventojų.
Kadangi laktozė lieka nesuskaldyta, ji negali būti absorbuojama. Gaminasi dujos, pieno ir riebalų rūgštys, o taisukelia įvairius virškinimo trakto veiklos sutrikimus. Dažniausi laktozės netoleravimo simptomai: pilvo skausmas, raižymas, vidurių pūtimas ar viduriavimas. Išvardintų simptomų stiprumas priklauso nuo žmogaus jautrumo ir įprasto pieno vartojimo dažnio.
Žmonės, kurie netoleruojas laktozės, gali saugiai vartoti pieno produktus, kuriuose laktozė yra pašalinta. Pavyzdžiui, pieną ir sviestą VALIO EILA, jogurtą VALIO GEFILUS ar kai kuriuos fermentinius sūrius.